Valmistelun me-henki näkyy laajalti: "Olemme löytäneet yhteistä säveltä poliitikkojen kanssa"
-

Julkaistu

Valmistelun me-henki näkyy laajalti: "Olemme löytäneet yhteistä säveltä poliitikkojen kanssa"

Jari Saarinen löytää asioista usein erilaisia puolia ja osaa nauraa omille kohelluksilleen. Saarisen tarina päättää muutosjohtajien esittelykierroksen.

Kuka olet ja mistä päin Savoa tulet?

- Olen Jari Saarinen Kuopion kaupungin apulaiskaupunginjohtaja. Olen syntyisin Keski-Suomesta, ja muuttanut Kuopioon 1984, kun muutin tänne opiskelemaan ja täällä viihdyn edelleen. Kuopio on tarjonnut mainion paikan elää, kouluttautua, tehdä työtä ja kasvattaa lapsia. Minulle Kuopio on ollut hyvän elämän pääkaupunki.

Miten sinusta tuli muutosjohtaja hyvinvointialueelle?

- Minut valittiin Kuopion kaupungin edustajaksi Vateen eli väliaikaiseen toimielimeen ja Vate valitsi minut sen puheenjohtajaksi. Lisäksi olen ollut valmisteluvastuussa Johtamisen ja osaamisen -tehtäväkokonaisuudessa yhdessä Ylä-Savon soten toimitusjohtajan, rautaisen muutos- ja kehittäjäammattilaisen Leila Pekkasen kanssa.
 
Miltä pesti on vaikuttanut, mitä hyvää, mitä haasteita?

- Työ on ollut todella mielenkiintoista ja olemme olleet uudessa tilanteessa. Sote-uudistusta on tehty pitkään, ja vihdoinkin uudistuksen mahdollistava laki on mennyt läpi ja on aidosti päästy valmistelemaan hyvinvointialuettamme. Valmisteluporukka on ollut todella innostunutta ja ammattitaitoista tehden uudistusta suurella sydämellä. Rakennamme me-hengellä aivan uutta. Olemme myös löytäneet yhteistä säveltä poliitikkojen kanssa siitä, mihin suutaan Pohjois-Savon hyvinvointialuetta viedään. 

Mitä hyvää hyvinvointialueella tavoitellaan alueen väestölle?

- Olemme rakentamassa palvelumallia, joka olisi ketterä ja asiakaslähtöinen. Palveluiden lähtökohtana on ollut, että ne olisivat tasapuolisesti ja tarkoituksenmukaisesti koko maakunnassa tuotettu ja saavutettavissa. Ammattilaisten palveluita ihmiseltä ihmiselle. Olemme myös suunnittelussa pohtineet, miten asukkaiden osallisuus ja osallistuminen pystyttäisiin mahdollistamaan. 

Mitä muutos tarkoittaa työntekijöille?

- Syntyy yksi suuri työnantaja, jolla onnistuessaan on mahdollisuudet yhdessä työntekijöiden kanssa rakentaa uudenlainen, vetovoimainen työpaikka. Muutos voi tuntua alkuun hämmentävältä tai jopa pelottavalta, mutta hyvällä muutosjohtamisella ja yhteistyöllä onnistumme. Kaikkien sote-pela-ammattilaisten arvokasta työpanosta tarvitaan. Vanhassa sanonnassakin elefantti syödään pala palalta.
 
Millainen johtaja olet?

- Olen sosiaalinen, helposti lähestyttävä johtaja, jolle oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, johdonmukaisuus ja kokonaiskuvan hahmottaminen ovat tärkeitä. Tarkkailen ja havainnoin tapahtumia, ihmisiä ja ympäristöä avoimesti. Asioista ja tilanteista voi usein löytää erilaisia puolia ja näkökulmia ja näistä kokemuksista syntyy varsin erilaisia tarinoita. Osaan myös nauraa omille kohelluksilleni.
 
Kerro itsestäsi jotain mielenkiintoista, mitä työkaverit eivät välttämättä sinusta tiedä.

- Minulla on aina ollut ammatillisesti kaksi vahvaa kiinnostuksen kohdetta: taide ja tiede ja erityisesti tieteessä ihmisen ulottuvuudet. Varhain totesin, että lääketiedettä ei voi harrastaa, mutta rakkaus taiteeseen elää ja voimaannuttaa minua joka päivä. Olen harrastanut maalaamista, keräilen grafiikkaa ja käyn mielelläni taidenäyttelyissä.
 
Mitä muutosjohtaja tekee, kun hän rentoutuu?

- Rentoudun parhaiten vapaa-ajan asunnolla Hevonkuusessa Saimaan rannalla yhdessä vaimoni kanssa. Rakastamme sienestystä, joka on meditatiivista, mutta tyydyttää myös keräilijäviettiä.

 

Kuva: Leila Savolainen 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!