Tietokoneohjelmiin ei tule isoja mullistuksia vuodenvaihteessa
-

Julkaistu

Tietokoneohjelmiin ei tule isoja mullistuksia vuodenvaihteessa

Jotkut järjestelmät muuttuvat, mutta niihin työntelkijät saavat koulutusta syksystä alkaen.

ICT-valmistelijat keskittyvät parhaillaan ohjelmiin, jotka Pohjois-Savon hyvinvointialueen työntekijät tarvitsevat uuden organisaation käynnistämiseen.

- Maailma ei ole valmis 1.1.2023. ICT:n valmistelussa keskitymme siihen, että meillä on muun muassa uuden organisaation internet-sivut, intranetti, palkat maksetaan, työaika, lomat ja vapaat päästään merkitsemään ja taloushallinto pyörii, vastuuvalmistelija Tuomo Pekkarinen kuvaa. 

Hyvinvointialueen työntekijät pääsevät tutustumaan osalle uusiin tietokoneohjelmiin tänä vuonna. Henkilöstön järjestelmäkoulutukset alkavat syksyn mittaan. Lisää tietoa koulutuksista ja ajankohdista tulee lähempänä koulutusten alkua pshyvinvointialue-sivuille ja tietoa jakavat myös viestintäverkoston jäsenet nykyisille työpaikoille.

Katso mitä ohjelmia on tulossa

Pekkarinen arvioi, että järjestelmästä riippuen yli puolet hyvinvointialueen työntekijöistä kouluttautuu käyttämään uusia ohjelmia. 

Esimerkiksi palkka- ja henkilöstöhallinnon ohjelmaksi on valittu Personec F, joka on käytössä Kuopion kaupungilla, mutta ei ole muille tulevan hyvinvointialueen tekijöille tuttu. Muita keskeisiä hyvinvointialueelle tulevia ohjelmia ovat:
•    Työajanhallinnan ohjelma Nepton
•    Työvuorosuunnittelun ohjelma Titania, lisäksi Ylä-Savon SOTEssa jatkuu Visma Numeron-ohjelman pilotti
•    Taloushallinnon ohjelmat Fina ja Rondo

Kaikki saavat myös uuden sähköpostiosoitteen muotoa etunimi.sukunimi@pshyvinvointialue.fi.

Kunnista siirtyville työntekijöille on tulossa noin vuoden-kahden ICT:n siirtymäaika esimerkiksi työasemiin. Siirtymäaika tarkoittaa sitä, että kunnista hyvinvointialueelle tulevat työntekijät käyttävät ensimmäisessä vaiheessa oman nykyorganisaation työasemaa ja oheislaitteita ja siirtyminen hyvinvointialueen ympäristöön tapahtuu vaiheittain vuosien 2023-2024 aikana. Kaikki käyttäjät kuitenkin saavat hyvinvointialueen tunnukset ja siirtymävaiheessa hyvinvointialueen järjestelmiä käytetään erilaisten ristiinkäyttö-ratkaisujen avulla.

- Toivon ymmärrystä henkilöstöltä. Tämä on iso uudistus ja kun kuntien siirtyville työntekijöille tulee siirtymäaikoja, se aiheuttaa jonkin verran sitä, että käyttäjille tulee useita tunnuksia ja tunnistuksia.

Tarpeeksi rahaa

Hyvinvointialueen tietojärjestelmäympäristöä pohtii ja pyörittelee ICT-muutosjaosto, josta on muodostettu sekä laajennettu että tiiviimpi ryhmä.
Valmistelu on käynnissä Pekkarisen sanoin ”isosti”, mikä tarkoittaa, että yksin tänä vuonna erillisiä projekteja on noin 70. Tämän vuoden rahoitus tulee sosiaali- ja terveysministeriöltä ja valtiovarainministeriöltä, yhteensä noin 16- 17 miljoonaa euroa. 

- Rahoituspohja näyttäisi riittävän, muiden kukkarolle ei tarvitse mennä.

Muutosjaoston ryhmä on motivoitunut ja haluaa tehdä työkavereilleen hyvää. Haaste on tekemisen määrä, kun samaan aikaan työpöydällä on myös oman työpaikan nykyiset hommat. 

Palvelutuotannon suunnittelu on alkanut päästä vauhtiin, ja se on myös keskusteluttanut ICT-puolen osaajia. Pekkarinen kertoo, että ICT-osaajien ja palvelun tuotannon suunnittelun välillä tarvitaan ristiinpölytystä. Tavoite on, että digitalisaatio tukee uusien palveluiden tuottamista hyvinvointialueelle.

- Alussa ICT ei ihan optimaalisesti palvele uusia ajatuksia uudesta palvelurakenteesta, mutta pikkuhiljaa, kun toiminta on saatu käynnistettyä, lähdemme edistämään toiminnan kehittämistä.

Potilastietojärjestelmistä kysytään

Tuomo Pekkarinen on menossa henkilöstöinfoon tiistaina 5. huhtikuuta puhumaan ICT:n valmistelusta.

Jonkin verran työntekijöiltä on tullut jo kysymyksiä tulevasta ja Pekkarinen arvioi, että vauhti kiihtyy vielä. Ohjelmien käyttäjät kysyvät, vaihtuvatko järjestelmät ja millä ohjelmilla jatketaan. Varsinkin potilastietojärjestelmistä kysytään paljon. Työntekijät ovat huolissaan, että miten tärkeät järjestelmät toimivat vuodenvaihteessa.

- Ei pidä kuitenkaan olla huolissaan, toiminta jatkuu entiseen malliin ja pystymme työskentelemään kuin nytkin. Potilastietojärjestelmät pysyvät pääosin ihan entisellään.
 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!