Teemme isointa terveydenhuollon uudistusta sitten 70-luvun reformin
-

Julkaistu

Teemme isointa terveydenhuollon uudistusta sitten 70-luvun reformin

Asiakeskeinen johtajaylilääkäri, oikeudenmukainen työkaveri, sukututkimuksesta innostunut isä. Antti Hedman jatkaa muutosjohtajien esittelysarjaa.

Kuka olet ja mistä päin Savoa tulet?

- Olen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedman. Syntyisin olen Suonenjoelta, mutta vuodesta 1982 lähtien olen asunut Kuopiossa, ensin opiskelemassa ja sitten töissä yliopistolla ja KYSissä. Muutin alkusyksystä Saaristokaupungista Väinölänniemen tyveen keskustaan. 

Miten sinusta tuli muutosjohtaja hyvinvointialueelle?

- Minut valittiin sairaanhoitopiirin edustajana väliaikaisen valmisteluelimen (Vate) jäseneksi. Olen myös Vaten varapuheenjohtaja. Minulla on lisäksi muutosjohtajana valmisteluvastuu Palvelujen järjestäminen -tehtäväkokonaisuudesta yhdessä Kuopion kaupungin kuntoutusjohtaja Mikko Korhosen ja Pelastuslaitoksen johtaja Jukka Koposen kanssa.

Miltä pesti on alkuun vaikuttanut, mitä hyvää, mitä haasteita?

- Työ on hyvin mielenkiintoista ja tässä pääsee vaikuttamaan siihen, millaiseksi sosiaali- ja terveyspalvelut alueellamme tulevaisuudessa muodostuvat. Kyseessä on varmaan suurin terveydenhuollon reformi sitten kansanterveyslain 70-luvulla. Työtä on todella paljon tiukalla aikataululla, mutta minusta yhteishenki on hyvä, kun valmistelemme meidän kaikkien yhteistä hyvinvointialuetta. 

Mitä hyvää hyvinvointialueella tavoitellaan alueen väestölle?

- Uudistuksen perusteet ovat kiistattomat, kun pyritään vastaamaan sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuuden haasteisiin. Vaikuttavaksi osoitettuja palveluita pyritään järjestämään mahdollisimman yhdenvertaisesti, oikea-aikaisesti ja tarkoituksenmukaisessa paikassa potilaiden ja asiakkaiden kulloisenkin elämäntilanteen mukaisesti. Oleellista on, että palvelut järjestetään myös taloudellisesti kestävältä pohjalta.

- Pitää muistaa, että olemme yliopistollista sairaalaa ylläpitävä hyvinvointialue. Sillä on varmasi iso merkitys alueen sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan saatavuudelle ja tuotettavien palvelujen jatkuvalle kehittämiselle. Tutkimus- ja innovaatioyhteistyö alueen yritysten kanssa tukee osaltaan koko maakunnan elinvoimaisuutta.  

Mitä muutos tarkoittaa työntekijöille?

- Kun valmistelu tapahtuu näin nopealla aikataululla, muutos ei alussa ole suurelle osalle työntekijöistä iso, vaan isoimmat muutokset ovat hallinnon järjestelyissä. Myöhemmin, kun toiminnan kehittäminen saadaan toden teolla käyntiin, esimerkiksi hyviksi osoittautuneiden toimintatapojen yhtenäistäminen tulee varmasti tuomaan muutoksia, samoin digitaalisten palvelujen kehittyminen. Toisaalta muutos tullee luomaan myös lisää vaihtoehtoja ja vaihtelua työtehtäviin, kun toimitaan yhteisellä hyvinvointialueella. 

Millainen johtaja olet?

- Pidän itseani asiakeskeisenä ratkaisuhakuisena johtajana, jolle yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä. Se auttaa myös vaikeiden asioiden hoitamisessa. Tiimityön tekeminen on tärkeää, koska esimerkiksi tässä hyvinvointialueen valmistelussa tarvitaan monenlaisia näkökantoja ja osaamista kokonaiskuvan muodostamiseksi ja valmistelun tulokselliseksi eteenpäin viemiseksi.

Kerro itsestäsi jotain mielenkiintoista, mitä työkaverit eivät välttämättä sinusta tiedä.

- Aiemmissa työyhteisöissä ja kaveriporukassa minua kutsutaan Heduksi. Lempinimi kulkee suvussa, sillä veturinkuljettajana toimineen vaarini lempinimi oli Hiljainen Hedu.   

Mitä muutosjohtaja tekee, kun hän rentoutuu?

- Parhaiten rentoudun matkoilla perheen tai kavereiden kanssa, mökkeillessä tai ulkona liikkuessa. Sukupuun rakentaminen pojillemme on lähtenyt lapasesta ja käy meditaatiosta, kun uppoudun tuntikausiksi joidenkin sukuhaarojen selvittelyyn.

Kuva: Antti Hedmanin kotialbumi


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!