Palveluiden tuottamista hyvinvointialueelle tuetaan digitalisaation avulla
-

Julkaistu

Palveluiden tuottamista hyvinvointialueelle tuetaan digitalisaation avulla

Muutosjohtaja Tuomo Pekkarinen kertoo, että uudistusta tekee Pohjois-Savossa hyvällä huumorilla varustettu huippuporukka.

Kuka olet ja mistä päin Savoa tulet?

- Olen Tuomo Pekkarinen, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin tietohallintojohtaja vuodesta 2012. Terveydenhuolto on omalla työurallani kolmas toimiala, olin ensin 9 vuotta energiasektorilla ja sitten 6 vuotta teollisuudessa, vastuualueet ovat kuitenkin aina pääsääntöisesti olleet ICT:tä. Olen kotoisin Nilsiästä ja asun tällä hetkellä sukutilalla nykyisessä Kuopiossa.

Miten sinusta tuli muutosjohtaja hyvinvointialueelle?

- Kuten aikaisemmissa uutiskirjeissä moni muutosjohtaja on jo todennut, myös minä olen sote-veteraani. Kymmenen viimeisen vuoden aikana olen ollut mukana jokaisessa sote-uudistuksessa ja kuluvaan uudistukseen pääsin luontevasti mukaan vapaaehtoisen valmistelun kautta tavoitteena rakentaa hyvinvointialueen ICT-arkkitehtuuri pitkälti sairaanhoitopiirin ratkaisujen ja palvelutuotantomallin pohjalta.

Miltä pesti on alkuun vaikuttanut, mitä hyvää, mitä haasteita?

- Tehtävä on todella motivoiva ja mielenkiintoinen, tykkään olla rakentamassa jotakin uutta. Uudistuksen aikataulu on tiukka ja ICT:n osalta pelkästään muutosprojekteja vuodelle 2022 on yli 80 kappaletta eli pitkiä työpäiviä on luvassa. Myös muutosrahoituksen ja asiantuntijoiden riittävyys aiheuttavat päänvaivaa, mutta haasteet ovat aina motivoineet minua. Muutostahan ei viedä läpi yhden miehen voimin, vaan sitä on tekemässä hyvällä huumorintajulla varustettu huippuporukka. Ilmasta pystyy aistimaan tekemisen meiningin ja me-hengen.

Millaisia asioita sinulla on vuonna 2022 työpöydällä uudistukseen liittyen?

- Painopiste ICT:n osalta on tänä vuonna toimialariippumattomien järjestelmien puolella eli hyvinvointialueelle tullaan rakentamaan esimerkiksi yhtenäiset talous- ja henkilöstöhallinnon tietojärjestelmäratkaisut, intra- ja internet-sivustot ja asianhallintajärjestelmä. Lisäksi sairaanhoitopiirin perus ICT-ratkaisut, kuten työasemat, toimistosovellukset ja tietoliikenne, laajenevat koko hyvinvointialueen käyttöön. Toimialasidonnaisella puolella eli esimerkiksi potilastietojärjestelmien osalta hyvinvointialue käynnistyy pitkälti nykyisillä tietojärjestelmillä joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. ICT-muutosrahoituksen määrä ohjaa toimenpiteet tänä vuonna pitkälti järjestämisvastuun siirtämiseen liittyviin, välttämättömiin ICT-muutoksiin.

Mitä hyvää hyvinvointialueella tavoitellaan alueen väestölle?

- Asiakaslähtöisyyttä, yhdenvertaisuutta ja nopeasti saavutettavia ammattilaisten tuottamia palveluja yhden luukun periaatteella. Digitalisaation avulla tuetaan palveluiden tuottamista ja mahdollistetaan kustannustehokkaat, monikanavaiset ja yhdenvertaiset palvelut koko hyvinvointialueen laajuisesti ja laajemminkin. Jatkossa kansalainen saa kaikki julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut yhdeltä luukulta.

Mitä muutos tarkoittaa työntekijöille?

- ICT:n näkökulmasta lyhyellä aikavälillä muutos näkyy työntekijöille mm. uusien tietojärjestelmien käyttöönottoina ja erilaisina ristiinkäyttöratkaisuina. Kuten monella muullakin hyvinvointialueella myös meillä lähtökohtana on melko hajanainen tietojärjestelmäympäristö ja uusiin palveluihin siirrytään vaiheittain. Seuraavien viiden vuoden aikana hyvinvointialueen tietojärjestelmät ja -palvelut yhtenäistetään ja sitä kautta mm. käytettävien tietojärjestelmien lukumäärä vähenee ja tiedon saanti helpottuu.

Millainen johtaja olet?

- Oikeudenmukainen, rehellinen ja lojaali – haluan olla luottamuksen arvoinen, sanojeni mittainen, mutta toisaalta odotan tätä myös muilta. Pyrin aina asioiden kokonaisvaltaiseen ja strategiseen tarkasteluun ja välttämään osaoptimointia. En kuitenkaan pidä turhanpäiväisestä jaarittelusta ja päätösten tekeminen pitää olla suoraviivaista ja oikea-aikaista, ajantasaiseen tietoon pohjautuvaa. Haluan keskittyä olennaiseen ja priorisoin käytettävissä olevat resurssit tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Esimiehenä haluan poistaa työntekemisen esteet ja antaa mahdollisuuden yhdistää siviili- ja työelämä. Haluan myös antaa kaikkien kukkien kukkia ja ruokkia monimuotoisuutta työyhteisössä. Ihmisenä olen avoin, sosiaalinen, helposti lähestyttävä ja kompromisseja hakeva. Erään persoonallisuustestin mukaan olen ”Lämpimästi innokas muutoksen suunnittelija”.

Kerro itsestäsi jotain mielenkiintoista, mitä työkaverit eivät välttämättä sinusta tiedä.

- Olen suorittanut Kuopin konservatorion muusikin perustutkinnon pianonsoitossa.

Mitä muutosjohtaja tekee, kun hän rentoutuu?

Koska asun maalla, harrastukset ovat myös maanläheisiä, metsästys ja kalastus ovat lähellä sydäntä. Harrastuksiini on kuulunut myös luomumaanviljely ja metsänhoito vuodesta 2008 lähtien.

- Tietotekniikka on kiinnostanut jo pikku pojasta asti ja kiinnostaa edelleen. Jos aikaa jää, ajelen moottoripyörällä, käyn lenkillä ja kyläyhdistyksen kuntosalilla. Ja ettei tekemisen puute yllätä, viimeiset 1,5 vuotta on mennyt remontoidessa mökkiä 😊

Kuva: Tuomo Pekkarisen kotialbumi


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!