Jakoon pullan positiiviset rusinat
-

Julkaistu

Jakoon pullan positiiviset rusinat

Hyvinvointialueelle siirtyminen alkaa (kai) hiljalleen konkretisoitua, vaikka onhan tätä rakennettu kuin sitä kuuluisaa Iisakin kirkkoa. Olen ollut mukana sote-alalla pitkään ja nähnyt ja ollut osittain mukanakin pienesti sote-uudistusten valmisteluissa, siitä huolimatta vasta nyt alkaa hahmottamaan, kuinka moneen asiaan muutos vaikuttaa.

Ja toisaalta työ jatkuu kuulema ihan kuin ennenkin. Tuhkimon tarinan jännittävää keskiyön käännettä emme koe. Lasikenkiä ehkä joillekin sovitellaan, mutta lähes kaikki työntekijät laittavat tutut, jo hyviksi muovautuneet työkengät jalkaansa ja tekevät samaa työtä kuin ennenkin.  Se on toisaalta lohdullista. Ei tarvitse heti muuttaa toimintatapoja eikä olla ”valmista”, vaan työ jatkuu ainakin aluksi kuten ennenkin.

Tokihan sitä varmasti kaikki toivomme, että uusi työnantaja korjaisi juuri ne epäkohdat, jotka itseä hiertää 😊 Mutta varmaan jatkossakin kompromisseja joudutaan tekemään. Toivoisin, että uusi hyvinvointialue työnantajana huomioisi nykyaikaiset työhyvinvoinnin lisäämisen mahdollisuudet.

Joustavuus työelämässä, yksilöllisyyden huomioiminen tasapuolisuuden rajoissa, työntekijöihin luottaminen ja voimavarojen kannattelu olisivat mielestäni tärkeitä, varsinkin nyt kun resurssipula on jatkuva ja työntekijät joutuvat venymään työssään. Toivon myös, että työntekijöitä kuullaan, kun käytännön toimintamalleja kehitetään ja suunnitellaan. Siten varmasti saadaan käytännön tuomaa kokemusta siitä, mikä oikeasti toimii asiakkaiden kannalta.

Olen saanut olla mukana joissakin työryhmissä jo viime vuoden puolella ja siten päässyt hieman kurkistamaan valmistelun puolelle nähden sen valtavan työ- ja asiamäärän, mitä siellä on mietittävä. Tällä hetkellä seuraan uutisia hyvinvointialueen uutiskirjeistä ja kuuntelen henkilöstöinfot. On hyvä, että niitä järjestetään, jolloin muutosvaiheen aikana saa tietoa ja pystyy järjestelemään ajatuksiaan pikkuhiljaa uutta varten. Olemme myös oman työyksikön palavereissa jakaneet tietoa ja ajatuksia. Sekin helpottaa niin henkisesti kuin tiedollisestikin. Luemme asioita eri tavalla ja keskustelu antaa niille vielä lisää merkityksiä. Saa nähdä, ollaanko pohdittu omiamme vai onko asiat kuten olemme ne kuvitelleet😊

Meiltä Ylä-Savon SOTEsta tulee muutoksiin ja vahvaan yhteistyöhön tottuneita työntekijöitä. Osa meistä on jo yhden ”isompaan firmaan” siirtymisen elänyt silloin, kun meistä tuli Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä ja osaamme tähänkin muutokseen valmistautua. Uskon, että olemme vastaanottavaisia uusille ajatuksille ja ideoille. Meillä on vahva kehittämisen kulttuuri, joten olemme tottuneita arvioimaan asioiden eri puolia. 

Meillä on vahvaa sähköisen asioinnin osaamista käytännön työn tasolla ja siten olemme valmiita nykyaikaisiin tapoihin tehdä työtä. Meillä on myös totuttu tekemään työtä yli yksikkörajojen esimerkiksi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon lähetteettömyyden kautta, joten toisten työn arvostaminenkin näkyy meissä.

Omassa työssäni saan tehdä töitä kaikissa alueemme kunnissa ja joka vastuualueen kanssa ja onhan meillä aivan huikeita ammattilaisia. Välillä ihmettelen, miten tämä porukka venyy ja toteuttaa asioita niin joustavasti. Asiakkaan kunnioittaminen ja yhteisen hyvän tekeminen näkyy. Eivät taida itsekään ymmärtää kuinka hyviä ovat.

Vaikka tuleva muutos varmasti jännittää ja ajoittain olo saattaa olla epävarmakin, niin luotan siihen, että ”pienen ihmisen” ääni kuuluu myös suuressa organisaatiossa. Toivottavasti saamme toimia niin itseämme kuin asiakkaitammekin ajatellen inhimillisesti ja yhdessä yhteiseen päämäärään pyrkien. Poimitaan positiivisessa mielessä rusinat pullasta ja jaetaan ne keskenämme.

Marika Lätti
Hyvinvointikoordinaattori
Ylä-Savon SOTE

 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!