Aluevaltuusto päättää johtamisjärjestelmästä maaliskuussa
-

Julkaistu

Aluevaltuusto päättää johtamisjärjestelmästä maaliskuussa

Hyvinvointialueen johtamisjärjestelmän valmistelua on käsitelty poliittisen seurantaryhmän kokouksissa tammikuussa, viimeksi tiistaina 25.1.2022. Seurantaryhmä hyväksyi, että valmistelussa voidaan edetä esitetyn mallin mukaan. Lopullisen päätöksen järjestelmästä tekee aluevaltuusto maaliskuussa ensimmäisessä kokouksessaan hallintosäännön käsittelyn yhteydessä. Yhteistoimintaelin käsitteli mallia 31.1.2022 ja väliaikainen valmistelutoimielin Vate 9.2.2022. 

Poliittinen toimielinrakenne ja operatiivinen johtamismalli muodostavat kokonaisuuden

Hyvinvointialueen johtamisjärjestelmä koostuu sekä poliittisesta päätöksentekojärjestelmästä että operatiivisen toiminnan johtamismallista eli organisaatiokaaviosta. Poliittinen toimielinrakenne on valmisteltu poliittisen seurantaryhmän ja poliittisten piirijärjestöjen kanssa. Poliittiset päättäjät määrittelevät toimielinrakenteen, eikä se ole viranhaltijoiden päätösvallassa. Valmistelua on tehty tiiviissä yhteistyössä. 

Aluevaltuusto päättää myös operatiivisesta johtamisjärjestelmästä, sekään ei ole viranhaltijoiden päätösvallassa, mutta olemme johtamisjärjestelmää valmistelleet johtoryhmän johdolla ja erilaisilla osallisuusmalleilla, mm. johtamisfoorumissa ja verkostoaivoriihikyselyllä, joka kohdistettiin kaikille johtamisen ja esihenkilötyön tasoille.  

Hallintosäännössä määritellään niin poliittisten toimielinten kuin viranhaltijaorganisaation eri tasojen päätösvalta ja vastuut. Hallintosääntö, poliittinen toimielinrakenne ja viranhaltijaorganisaatio käsitellään yhtenä kokonaisuutena aluevaltuuston ensimmäisessä kokouksessa. 

Vielä luonnosvaihe menossa

Tällä hetkellä organisaatiomalli on vielä luonnos ja päätason kuvaus, eikä siinä ole kuvattu toimintayksiköitä. Kaikkia toimintaa kuvaavia nimikkeitä ei ole vielä lopullisesti vahvistettu, joten näihin voi tulla muutoksia. Palvelutuotannon yksityiskohtainen valmistelu on vielä kesken. Toiminnan organisoituminen toimintayksikkötasolla tulee noudattamaan suurelta osin nykyisten organisaatioiden toimintayksiköitä, eikä näihin ole odotettavissa isoja muutoksia. Suurimmat muutokset kohdistuvat ylimmän ja keskijohdon tehtäviin. 

Poliittinen päätöksenteko muodostuu seuraavista toimielimistä:
•    ylin päättävä elin on aluevaltuusto
•    Aluehallitus vastaa aluevaltuuston alaisena hyvinvointialueen toiminnasta ja taloudesta
•    Lakisääteisinä lautakuntina suoraan aluevaltuustolle vastuullisina toimivat tarkastuslautakunta ja aluevaalilautakunta
•    Valtuuston ja hallituksen lisäksi hyvinvointialueen palvelutoimintaa ohjaa lautakunnat, joita on neljä: Perhe- ja vammaispalveluiden, Yleisten palvelujen ja Ikääntyvien palveluiden sekä Pelastustoimen ja turvallisuuden (kokonaisturvallisuus) lautakunnat.
•    Lisäksi hallituksen alaisuudessa toimivat lakisääteiset vaikuttamistoimielimet: nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvosto
•    Hallituksen alaisuudessa toimivat myös omistajaohjaus- ja valvontajaosto sekä tulevaisuus- ja strategiajaosto
•    Työnantajan ja henkilöstön yhteistoimintaa koskevia asioita käsittelee yhteistoimintaelin, joka toimii aluehallituksen alaisena. 
•    Aluehallitus ja lautakunnat voivat perustaa vielä jaostoja tai toimikuntia, joilla on jokin nimetty erityistehtävä (esim. yksilöjaosto)

Kunkin toimielimen kuvaus löytyy esittelyaineistosta (pdf). 

Perusperiaatteena on, että aluevaltuusto jakaa päätösvaltaa sen alaisuudessa toimiville toimielimille. Lautakunnat päättävät ja ohjaavat oman toimialansa palvelutoiminnasta valtuuston asettamien tavoitteiden mukaisesti hallituksen ohjauksessa.  Esimerkiksi lautakunnat esittävät oman ehdotuksensa talousarviosta aluehallitukselle, joka kokoaa ja yhteensovittaa kaikkien lautakuntien ehdotukset yhdeksi talousarvioehdotukseksi aluevaltuustolle. 

Toimielinrakenne vastaa hyvinvointialueen järjestäjävastuusta ja järjestäjän tehtävistä. 

Operatiivisen toiminnan organisaatiomalli on jaettu järjestäjävastuuseen ja tuotantoon.  

•    Konserni- ja strategiapalvelut ovat koko hyvinvointialueen keskitettyjä palveluita, eikä toimialoilla ole omia ko. palveluja. Keskitettyjä konsernipalveluja ovat Hallintopalvelut, Henkilöstöpalvelut, Talouspalvelut sekä Strategia- ja kehittämispalvelut. Näiden alaisuudessa on erilaisia toimintakokonaisuuksia palvellen koko hyvinvointialuetta.

Vaikka palvelut ovat keskitetysti johdettuja, ne toimivat arjessa koko hyvinvointialueella verkostona, joten toiminta jakaantuu alueille. Osa palveluista voi olla kokonaan keskitettyjä toiminnan luonteesta riippuen.  Toimimme verkostomaisella toimintatavalla. 

•    Palvelutoiminta jakaantuu järjestäjän tehtävissä neljään toimialaan: Vammais- ja perhepalvelut, Yleiset palvelut, Ikääntyvien palvelut ja Pelastus- ja turvallisuuspalvelut. Näitä johtavat järjestäjäjohtajat, joiden alaisuuteen muodostuu vastaavasti palvelutuotannon organisaatio ja tuotannolla on omat vastuulliset johtajat (palvelualuejohtajat).  

Muista poiketen yleiset palvelut toimiala jakaantuu kahteen toimintalinjaan eli Peruspalvelut ja Erityispalvelut. Peruspalvelut sisältävät mm. sotekeskustoiminnan ja muut perustason palvelut ja erityistason palvelut sisältävät kokonaisuutena yliopistosairaalan ja erikoissairaanhoidon palvelutoiminnan.   

Palvelutuotanto jakaantuu palvelualueisiin, palveluyksiöihin ja toimintayksiköihin kunkin toimialan toiminnan luonteen mukaisesti, joten kaikki toimialat eivät välttämättä ole täysin samalla lailla organisoitu, mutta pyritään mahdollisimman yhtenäiseen rakenteeseen.  Palvelutuotannon yksityiskohtainen valmistelu jatkuu vielä. 

Palvelutoiminta jatkuu pitkälti nykyisissä toimintayksiköissä, mikä tarkoittaa esim. sitä, että asiakkaita palvellaan edelleen tutuissa terveyskeskuksissa tai asumispalveluyksiköissä. Työtä jatketaan arjessa, kuten nytkin.  

Hallintosäännön yhteydessä valmistellaan toimivaltasuhteet sekä toimielinrakenteeseen että viranhaltijoille. Virkanimikkeet on esitetty kaaviossa vielä esimerkinomaisina ja ne tulevat tarkentumaan jatkovalmistelussa.

Johtamisen käsikirja tehdään yhdessä henkilöstön kanssa

Olemme käynnistäneet johtamisen käsikirjan valmistelun, joka tehdään yhdessä ammattijärjestöjen ja henkilöstön kanssa. Johtamisen käsikirjan valmistelusta vastaa Hanna Ripaoja ja asiasta tiedotetaan tarkemmin tammi-helmikuun vaihteessa. Johtamisen käsikirja kuvaa hyvinvointialueen johtamisen periaatteita ja käytäntöjä, johtamiskulttuuria. Tämän yhteydessä tullaan kohdistamaan kysely koko henkilöstölle alkukevään aikana. 

Leila Pekkanen
Muutosjohtaja, VATEn johtoryhmän puheenjohtaja
 


Piditkö uutisesta? Jaa se kaverille!